Sienet

  • Herkkutatti   tuore

      Tuoreena myytävä herkkutatti puhdistetaan keruun yhteydessä roskista harjalla ja veitsellä. Herkkutatti kerätään kokonaisena, myös maan alla kasvava jalanosa otetaan mukaan.
      Tuoreena myytäviä sieniä ei saa huuhdella!

      Sienet jaetaan kolmeen luokkaan koon ja laadun mukaan.


      Luokka I

      Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillit vaaleat ja lakin halkaisija noin 10 cm.

      Luokka II

      Sieni on kokonainen, kova ja madoton. Pillistö on kellertävä ja sitä ei poisteta.

      Luokka III

      Loput kovat ja madottomat sienet tai pelkkä lakki tai jalka. Pillistö voi olla keltainen tai vihertävä.
      Madottomuuden voi tarkistaa halkaisemalla sieni pituussuunnassa, muuten sieniä ei pilkota.


      Sienet pakataan mataliin laatikkoihin ja tuodaan myyntiin päivittäin. Muovipussia ei saa käyttää keräilyyn eikä kuljetukseen.

  • Herkkutatti   keitetty, suolaliuoksella suolattu
      TARKISTA OSTON ALOITTAMINEN ENNEN SATOKAUDEN ALKUA!

      Herkkutattien on oltava kiinteitä ja kovia. Erityisesti lakin alapuolella olevien pillien on oltava vaaleita ja kovia. Pehmeitä ja huonoja sieniä ei saa keittää! Pienet sienet voi jättää kokonaisiksi ja suuremmat halkaistaan kerran pituussuunnassa. Sieniä ei saa pilkkoa pieniksi!

      Sienet keitetään väljässä vedessä vähintään 10 min. Tämän jälkeen sienet huuhdellaan ja jäähdytetään kylmässä vedessä. Sienet suolataan suolaliuoksella (=suolavesi).
      Suolaliuos tehdään: 10 l vettä keitetään ja siihen lisätään 1,5 kg karkeaa merisuolaa, sekoitetaan ja jäähdytetään. Sienet laitetaan jäähtyneeseen suolaliuokseen, jossa niiden annetaan olla vähintään 3 vrk. Ennen kauppaantuontia liika neste valutetaan pois. Näin käsitelty herkkutatti on vaalea ja kiinteä, (ei tumma eikä limainen).


  • Haaparousku   keitetty, suolattu

      Kasvuaika heinä-lokakuu. Kerättävien haaparouskujen on oltava nuoria, terveitä, ei yli-ikäisiä eikä matoisia. Sienet puhdistetaan heti keruun yhteydessä; multaosa kannasta leikataan pois, samoin puhdistetaan kaikki roskat. Sienet paloitellaan; suuremmat lakit lohkotaan neljään osaan, pienet lakit voi jättää kokonaisiksi. Sienet huuhdellaan ja keitetään 10 min. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan ja valutetaan. Sienet suolataan karkealla merisuolalla kerroksittain. Suolaus on 15% (=10 kg sientä ja 1,5 kg merisuolaa). Sienten on oltava aina suolaliuoksen sisällä. Ennen kauppaantuontia vesi valutetaan pois. Kuljetuksen ajaksi sieniastia suojataan kannella, muovilla tms. likaantumisen estämiseksi.


  • Haaparousku   pienet lakit

      Lakin koko alle 3 cm ja jalka 1 cm. Keitetään ja suolataan samoin kuin haaparousku.


  • Kangasrousku   keitetty, suolattu

      TARKISTA OSTON ALOITTAMINEN ENNEN SATOKAUDEN ALKUA!

      Kangasrouskuista kerätään vain lakit. Keruu ja käsittely on muuten sama kuin haaparouskulla. Kangasrouskun ostomäärä on rajallinen.


  • Korvasieni   tuore


  • Kantarelli   tuore


  • Suppilovahvero   tuore

  • Mustatorvisieni    tuore


  • Sienestäjät !



    Marjat

    Ostamme vain suomalaisia marjoja.

  • Mustikka   puhdistettu

  • Lakka

  • Puna-, musta- ja valkoherukat   kerätään hiukan raakana, terttuineen,
        ei riivittynä, ostomäärä rajallinen

  • Karviainen   kerätään hiukan raakana, ostomäärä rajallinen

  • Puolukka   puhdistettu

  • Puolukka   survottu, sokeroimaton



    Ravut

  • Jokirapu
        rauhoitus päättyy 21.7. klo 12
        alamitta 10 cm, jättirapu yli 12 cm
  • Täplärapu
        vähäinen kysyntä, tarkista aina ostaminen